Mulțumim Ines Prodan pentru articolul din Zile şi Nopți şi pentru faptul că eşti unul din mesagerii noştri

Și tu poți aduce speranță pentru îngerași!

La începutul anului trecut am aflat de o asociație nou înființată: Speranță pentru Îngerași. Mi-a plăcut tare mult denumirea și entuziasmul membrilor echipei sale, așa că am început să le urmăresc activitatea. Și, într-un timp destul de scurt, ceea ce părea a fi o încercare timidă a unor oameni cu mult suflet a ajuns să se dezvolte bine și frumos și să-și facă prezența cam prin toate cercurile de persoane dornice să facă un bine pe care le știu eu.

Asociația Speranță pentru Îngerași are o misiune frumoasă: plasarea de zâmbete pe chipul copiilor instituționalizați și ale copiilor cu nevoi speciale din Iași. A fost fondată în februarie 2013 de către un grup de părinți care, înainte de toate, au lucrat cu acești copii, în calitate de voluntari. Atunci a fost momentul în care au înțeles că, deși sunt îngerași cu aripile frânte, nu e totul pierdut.

„Le putem dărui noi aripi, le putem arăta că există alte cărări, le putem demonstra că părinte nu e doar cine te-a purtat în pântece, ci mai ales cine ți-a șters sudoarea de pe frunte în toiul nopții, și cine ți-a pupat zgârietura ca să treacă.”

Ideea lor s-a împletit armonios cu pasiunea și cu dorința de a ajuta și s-a concretizat într-un ONG care, de la înființare și până în prezent, a reușit să adune o echipă de 60 de voluntari și să desfășoare o sumedenie de proiecte pentru acești copii.

Sprijin consistent oferit copiilor din 3 centre din Iași

Activitatea asociației se desfășoară în parteneriat cu Direcția de Protecție a Copilului prin intermediul căreia echipa află de nevoile specifice din fiecare din cele 3 centre în care lucrează, cu precădere: Centrul de Servicii Comunitare Bucium, Centrul de primire a copiilor în regim de urgență și Centrul Sf. Andrei. De asemenea, Direcția de Protecție a Copilului oferă voluntarilor asociației cursuri de specializare pentru ca aceștia să fie pregătiți în lucrul cu copiii.

Voluntarii sunt cei care merg la acești copii și desfășoară cu ei o serie de activități care să îi ajute să se dezvolte, dar și să se simtă sprijiniți și, mai ales, iubiți. Voluntarii sunt oameni cu suflete frumoase care organizează workshop-uri socio-educative, programe de pregătire a temelor de la școală, dar și ieșiri în oraș, la film sau la teatru.

Programe de burse, renovare de spații și dotare de camere din fonduri venite din comunitate

Când stai de vorbă cu membrii echipei, nu poți să nu sesizezi entuziasmul cu care povestesc despre toate lucrurile pe care le fac pentru acești copii. Nici o secundă nu îți povestesc despre dificultățile întâmpinate sau despre lipsa de resurse pentru a-și pune în aplicare planurile.

Au făcut atât de multe lucruri de la înființare, încât tinzi să crezi că banii necesari pentru desfășurarea acestor activități vin prin intermediul unei linii de finanțare. Totuși, nu este așa: toate bursele oferite pentru sprijinirea copiilor supradotați, toate materialele necesare pentru renovarea de spații din centrele de plasament, toată aparatura adusă pentru dotarea camerelor au fost făcute cu bani veniți din comunitate, de la parteneri, de la companii și persoane simple care au vrut să ajute.

Și tu poți fi unul dintre cei care îi ajută să-și pună în aplicare planurile. Dacă ai puțin timp liber, poți fi chiar unul dintre voluntarii Speranță pentru Îngerași.

articol-zile-si-nopti